A vágásnál két dologra kell nagyon figyelni. A vágási magasságra illetve a fűnyíró kés élességére. Nem elég a kést tavasszal megélesíteni, és a vegetációs időben végig ugyanazzal a késsel dolgozni.

A tompa élű kés megsérti a növényt, a sérült részek elszáradnak, ilyenkor a gyep olyan benyomást tesz,mintha kiszáradt volna. Pedig nem erről van szó! Néhány hét is eltelik, mire az állomány regenerálódik. (Lásd a lenti képeket is!) Ez alatt a növény könnyebben megbetegszik, esztétikailag is csökken az értéke.
A fotón jól látható a különbség az éles ill. életlen késsel vágott füvek között.

vágás éles és életlen késsel

Minden fűfajtának megvan a specifikus magassága, ami az adott fajta számára a legkedvezőbb. A nyírással a fűnek ezt az optimális magasságot biztosítjuk. Megfelelő magasságon tartva sűrűbb, szebb összképet mutat a fű, míg a problémák is csökkennek.

Minden díszgyep gondozásánál a lényeg, hogy tartsa be az egyszerű „harmad-törvényt”; azaz soha ne vágjon le többet, mint 1/3-ot a fű levélzetéből. A levélzet vagy vágási magasság alatt a növény föld fölötti részét értjük.

Amennyiben rövidre vágott gyepet szeretnénk, fokozatosan, több vágással közelítsük meg a kívánt méretet, így szoktatva a növényt a kívánt magassághoz.

Árnyékos területeken, nagy szárazság idején vagy betegség után, erős igénybevételt követően a vágási magasságot emeljük meg!

Ne feledje, hogy CSAK ÉLES KÉSSEL DOLGOZZON!

ÖNTÖZÉS

Víz hiányában minden növény hamar kipusztul, így a gyep is. A tápanyag feloldódásához is szükséges a víz. Ezért, különösen nyáron, hetente 2-3 alkalommal kiadós locsolást igényel, lehetőleg este.
A locsolás lényege abban áll, hogy a teljes gyökérzónát át kell nedvesíteni. Tehát ne hirtelen nagy mennyiségű vizet juttassunk a területre, hanem lassú – esőztető – permetezéssel a teljes gyökérzónát nedvesítsük át. Így nem fecséreljük el a drága öntözővizet, és egyúttal nem viszünk a talajba felesleges só mennyiséget. (Mert a leglágyabb víz is tartalmaz bizonyos mennyiségű sót; CaCO3, NaCO3, MgCO3, stb.)
BETEGSÉGEK

A gyepek betegségeit leggyakrabban a gombák okozzák mint pl. a szklerotíniás betegség (dollár spot), a hópenész, a boszorkány gyűrűk, a rizoktóniás betegség, kirothadás, stb.

A legjobb védekezés ellenük a megelőzés, vagyis a füvet tartsuk mindig jó erőben. Ezt elsősorban a megfelelő tápanyagellátással és a rendszeres vágással érhetjük el!

Figyeljünk arra is, hogy – különösen nyáron – az esti öntözés után legyen ideje a leveleknek leszáradni, mert a vizes leveleken a melegben jó táptalajra lelnek a spórák.
GYOMOK

A legjobban a gyomok csúfítják el a szép pázsitot. Általában a kétszikűek fordulnak elő ( boglárkák, here félék, cickafark, madárhúr, utifüvek, stb.), de sok bosszúságot tud okozni a muhar is.

A gyommagvak évekig is elfekszenek a talajban, és csak akkor bújnak elő, amikor megfelelő körülmények vannak számukra. A szél által behordott gyommagvak ellen sem tudunk mit tenni, ajánlatos tehát a füvet olyan állapotban tartani, hogy ne tudjanak a gyomok megerősödni.

A legjobb védekezés ez esetben is a jó tápanyag-ellátás. Az erős, dús fű elnyomja a gazt, nem tud benne megerősödni. Ugyancsak segít a rendszeres vágás is, hisz amíg a füvet kifejezetten erősíti, edzi a vágás, addig a gyomok nem bírják ezt a megpróbáltatást és elpusztulnak.